Ο Δρ. Jiang Feng γεννήθηκε σε ένα αγροτικό ορεινό χωριό στην κομητεία Jixi της επαρχίας Anhui, στην Κίνα, το 1965, τη χρονιά πριν η «Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση» σαρώσει τη χώρα. Ο πατέρας του ήταν στρατιώτης που υπηρέτησε σε κάθε μεγάλη σύγκρουση από τον Κινέζικο Εμφύλιο Πόλεμο μέχρι τον Πόλεμο της Κορέας πριν να γυρίσει στην Anhui για να ζήσει μια απλή αγροτική ζωή. Όντας το έβδομο από εννέα παιδιά σε μια οικογένεια με λίγους πόρους και περιορισμένη μόρφωση, ο Δρ. Jiang έζησε τα πρώτα του χρόνια σε κακές συνθήκες οριακά αποφεύγοντας την ολική στέρηση.

Στην ηλικία των οκτώ ετών ο Δρ. Jiang υιοθετήθηκε επισήμως από ένα πλανόδιο μοναχό με το όνομα Xuan Kong, έναν από τους πλέον ξακουστούς δασκάλους της κλασσικής Κινέζικης Ιατρικής στην Κίνα του 20ου αιώνα, και τελειόφοιτο του παγκοσμίου φήμης Ναού Shaolin, πριν κλείσει και γίνει τουριστικό κέντρο. Ο μοναχός οδηγήθηκε από τις ζοφερές συνθήκες του χωριού στην υιοθεσία ενός από τα παιδιά που διέμεναν εκεί και κατέληξε στον Jiang Feng μόνο αφότου εξέτασε κάθε παιδί σύμφωνα με τις αρχές της Κινέζικης φυσιογνωμικής για να καθορίσει ποιο θα ήταν ο καταλληλότερος μαθητής.

Τότε λοιπόν ο Δρ Jiang που, κατά την δική του παραδοχή, ήταν ένας απείθαρχος και σκανταλιάρης πιτσιρικάς, ξεκίνησε την μαθητεία του στην ιατρική, τις πολεμικές τέχνες και το Βουδισμό η οποία διήρκεσε μέχρι το θάνατο του δασκάλου του το 2011, για ένα διάστημα περίπου σαράντα ετών. Ήταν ο Xuan Kong που μετέδωσε στο Δρ. Jiang την πλήρη γνώση του της Κλασσικής Κινέζικης Ιατρικής και του θεραπευτικού QiGong, διαλέγοντας τον να γίνει αυτό που στην Κίνα είναι γνωστό ως «διάδοχος του μανδύα και του πιάτου» του.

Για περίπου δέκα χρόνια μετά από την υιοθεσία του ο νεαρός Jiang Feng συνόδευε τον δάσκαλό του σε ταξίδια που διέσχιζαν τον νότο της Κίνας, συχνά ταξιδεύοντας με τα πόδια και υπομένοντας κάθε είδους κακουχίες, ενώ σταματούσαν σε κάθε μικρό χωριό για να βοηθήσουν τους αρρώστους και αυτούς που υποφέρουν. Καθώς ο μοναχός έκανε την διάγνωση για κάθε ασθενή ο νεαρός Jiang Feng κατέγραφε τις προφορικές οδηγίες του και μετά ετοίμαζε τις συνταγές βοτάνων, εισήγαγε τις βελόνες ή εφήρμοζε όποια θεραπεία ήταν αναγκαία, όλα κάτω από την επίβλεψη του δασκάλου του. Μετά από αυτή την περίοδο μαθητείας ο Μεγάλος Δάσκαλος Xuan Kong κανόνισε προσωπικά ώστε ο Δρ. Jiang Feng να παρακολουθήσει το Πανεπιστήμιο Παραδοσιακής Ιατρικής της Anhui, και να σπουδάσει για πέντε επιπλέον χρόνια το συστηματοποιημένο μείγμα μοντέρνας Δυτικής και Κλασσικής Κινέζικης Ιατρικής που προωθούσε η Κινέζικη κυβέρνηση ως «Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική» ή «TCM» μετά το άνοιγμα της χώρας στην Δύση.

Μετά την αποφοίτηση του, το 1986, ο Δρ. Jiang ξεκίνησε την ιδιωτική του πρακτική στην Anhui στην ηλικία των 21 ετών. Σε μια κουλτούρα και ένα επάγγελμα που ευνοεί ισχυρά τους γηραιότερους, η φήμη του ως νεαρός δάσκαλος της Κλασσικής Ιατρικής μεγάλωσε με αξιοσημείωτη ταχύτητα. Μόλις 2 χρόνια αργότερα το 1988 προσκλήθηκε προσωπικά να εξασκήσει την ιατρική του για επισκεπτόμενους αξιωματούχους που διέμεναν στο πρόσφατα χτισμένο «Western Sea Hotel», την Κινέζικη εκδοχή των Ευρωπαϊκών σαλέ, που βρίσκεται ψηλά στις κορυφές του Κίτρινου Βουνού. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, νωρίς στην διαδικασία του εκσυγχρονισμού της Κίνας, όλοι οι ξένοι επισκέπτες θεωρούνταν «αξιωματούχοι», και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των ξενοδοχείων είχε την άδεια να δέχεται ξένους επισκέπτες. Αυτό ήταν και το σημείο που ο Δρ. Jiang άρχισε για πρώτη φορά να θεραπεύει Δυτικούς ασθενείς.

Λόγω των σχέσεων του με τους πολλούς Δυτικούς ασθενείς που θεραπεύτηκαν στο Κίτρινο Βουνό και εντυπωσιάστηκαν από τις ικανότητες του, ο Δρ Jiang μπόρεσε να ταξιδέψει πρώτη φορά στο εξωτερικό το 1992 για να ασκήσει την ιατρική έξω από την Κίνα. Η λήψη κυβερνητικής άδειας για να ταξιδέψει κάποιος έξω από τη χώρα ακόμα και τώρα είναι κάτι πολύ δύσκολο για τον μέσο Κινέζο πολίτη, και πολύ περισσότερο στις αρχές του ’90. Από το πρώτο αυτό ταξίδι ο Δρ. Jiang έχει θεραπεύσει ασθενείς σε πάνω από εκατό ξένες χώρες, μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρχηγοί κρατών, μέλη βασιλικών οικογενειών, και πολλές διασημότητες της μικρής και μεγάλης οθόνης αλλά και της σκηνής.

Η πρακτική του Δρ. Jiang περιέχει το πλήρες φάσμα των κλασσικών Κινέζικων θεραπειών, συμπεριλαμβανομένων και μερικών που σπάνια εκτελούνται στη σύγχρονη εποχή όπως οι «βεντούζες» και η διάγνωση μέσω του αίματος, άλλα αυτές για τις οποίες είναι διάσημος είναι το ιατρικό του QiGong και οι συνταγές με βότανα.

Η πρακτική του QiGong είναι ένα μοναδικό Κινέζικο σύστημα αυτό-καλλιέργειας το οποίο περιλαμβάνει την προσεκτική εφαρμογή συγκεκριμένων αναπνευστικών τεχνικών, διαλογισμού, και πολύ συγκεκριμένων σωματικών μηχανικών. Το Qi είναι μια λέξη η οποία είναι καλύτερα να μην μεταφραστεί, αλλά σε αυτό το πλαίσιο πλησιάζεται περισσότερο από την λέξη «ενέργεια». Τα πολλά χρόνια εντατικής άσκησης του Δρ. Jiang σε αυτή την εσωτερική τέχνη, κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, υπό την άγρυπνη εποπτεία του μοναχού Xuan Kong του προσέδωσαν την ικανότητα να χειρίζεται το Qi του σώματος του με τρόπο που παράγει έναν αριθμό ιδιαίτερα εντυπωσιακών φαινομένων.

 

Η αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα των διάσημων συνταγών βοτάνων του Δρ. Jiang είχε άμεση σχέση με την ικανότητα του στο QiGong. Ήταν από το δάσκαλο του Xuan Kong που έμαθε πρώτη φορά ότι το Qi μπορεί να «εισαχθεί» ή «εγχυθεί» σε συγκεκριμένα βότανα προκειμένου να αλλάξει ή να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα τους σε διάφορα στάδια της προετοιμασίας καθεμίας από τις βοτανικές συνταγές. Η εργασία είναι ιδιαίτερα εξουθενωτική και χρονοβόρα, με κάποιες συνταγές να απαιτούν εβδομάδες προσπάθειας για να ετοιμαστούν πλήρως, αλλά μέσα από αυτές τις εξελιγμένες τεχνικές και συνταγές που έχουν βελτιστοποιηθεί μέσα από δεκαετίες πρακτικής και μελέτης ο Δρ. Jiang μπορεί να συνθέτει συνταγές βοτάνων με πρωτοφανή αποτελέσματα για την υγεία των ασθενών του.

‘Ένα άλλο συναρπαστικό στοιχείο της ιατρικής πρακτικής που ασκούσε ο  Δρ. Jiang ήταν ο συνδυαστικός της χαρακτήρας. Όλοι οι ασθενείς του Δρ. Jiang που ακολουθούσαν συμβατικές Δυτικές θεραπείες παροτρύνονταν να τις συνεχίσουν σε συνδυασμό με τις κλασσικές τους θεραπείες. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα ήταν οι πολλοί καρκινοπαθείς ασθενείς του Δρ. Jiang, όλοι εκ των οποίων, ανεξαιρέτως, παροτρύνονταν να συνεχίσουν με την χημειοθεραπεία και τις θεραπείες ακτινοβολίας σε προσθήκη οποιασδήποτε κλασσικής θεραπείας λάβουν από τον Δρ. Jiang.

Το εύρος της πρακτικής της σχολής του Δρ. Jiang ήταν ολοκληρωμένο, και καλύπτει το πλήρες φάσμα των ασθενειών που σχετίζονται με τα όργανα, το δέρμα και το νευρικό σύστημα. Έχοντας αυτό υπόψη, έχει και μερικές ειδικότητες, πιο συγκεκριμένα τον καρκίνο και τις παθήσεις που η Δυτική ιατρική αποκαλεί «αυτοάνοσα νοσήματα» (Crohn’s, κοιλιοκάκη, σκλήρυνση κατά πλάκας, λύκο, ψωρίαση, μερικά είδη δερματίτιδας, κλπ). Έχει ιδιαίτερη επιτυχία στην θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, ποδάγρας, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, φλεγμονής στα νεφρά (νεφρίτιδα), φλεγμονής στο συκώτι που συνδέεται με κίρρωση ή ηπατίτιδα και στο να βοηθάει στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας ανθρώπων που έχουν χάσει μέρος της κινητικότητας τους από εγκεφαλικά επεισόδια.

Το 2013 ο Δρ. Jiang ίδρυσε την Κλινική Κλασσικής Κινέζικης Ιατρικής Apricot Forest, το μεγαλύτερο ιδιωτικό ιατρικό ίδρυμα αφιερωμένο στην Κλασσική Κινέζικη όπως εφαρμόζονταν πριν την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα, στην περιοχή του Κίτρινου Βουνού της επαρχίας Anhui. Η κλινική έκλεισε το 2016 με τον ατυχή θάνατο του Δρ Jiang Feng, ενώ η ομάδα ιατρών συνεχίζει την αποστολή της με τον νέο επικεφαλής της γενεαλογίας Δρ. Wu HongSheng. 

Ο Δρ. Jiang ήταν αφοσιωμένος ασκούμενος του Chan Βουδισμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αναγνώριση για τις υπηρεσίες του στην κοινότητα του, του απονεμήθηκε η θέση του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Βουδιστών της περιοχής Jixi, και ήταν προσωπικά υπεύθυνος για την ανακατασκευή του Ναού Silver Screen στην περιοχή Little Nine Glories της επαρχίας Anhui, όπου ο μοναχός Xuan Kong υπηρέτησε ως ηγούμενος τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ήταν ακόμα Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Κλασσικής Κινέζικης Ιατρικής, ενός οργανισμού αφιερωμένου στο ευαίσθητο καθήκον της προαγωγής της γνώσης της Κλασσικής Κινέζικης Ιατρικής που υπήρχε πριν την Πολιτιστική Επανάσταση στην Κίνα.

(Αρχικό κείμενο: Grady Leach. Μετάφραση: Άγγελος Μπαστάκης)

Pin It on Pinterest

Share This