Προετοιμασία βοτάνων

Οι συνταγές ωμών Κινέζικων Βοτάνων της κλινική πρέπει να έρθουν σε βρασμό με συγκεκριμένο τρόπο προκειμένου να παραχθεί ένας φαρμακευτικός ζωμός. Κάθε πακέτο από το φαρμακείο γενικά προορίζεται για να βράζεται μία φορά τη μέρα με αρκετό νερό ώστε να χωριστεί ο ζωμός σε 3 δόσεις, οι οποίες πίνονται πρωί, μεσημέρι και βράδυ σε χλιαρή θερμοκρασία μαζί με γεύματα (δεν έχει σημασία το πριν η μετά το γεύμα, αν και μετά το γεύμα είναι η παραδοσιακή επιλογή) . Σε καμία περίπτωση ο ζωμός δεν ζεσταίνεται στα μικροκύματα. Η προετοιμασία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους αναλόγως με τα σκεύη κουζίνας που είναι διαθέσιμα. Τα πακέτα με τα βότανα συντηρούνται στο ψυγείο.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν στις κοινώς διαθέσιμες κατσαρόλες:

 

1. Αδειάστε τα περιεχόμενα ενός πακέτου βοτάνων σε μία κατσαρόλα, προσθέστε μια ποσότητα κρύου νερού αρκετή για να καλυφθούν τα βότανα, και αφήστε τα για τουλάχιστον 1 ώρα να εμποτιστούν (μπορείτε να προετοιμάσετε το πακέτο βοτάνων από το προηγούμενο βράδυ, και να το αφήσετε να εμποτιστεί στη διάρκεια της νύχτας).

2. Μετά την εμπότιση, προσθέστε μια επιπλέον ποσότητα νερού αρκετή τουλάχιστον για να καλυφθούν τα βότανα ξανά (τα στεγνά βότανα θα έχουν απορροφήσει σημαντικό μέρος του νερού). 

3. Ανάψτε την εστία σε υψηλή θερμοκρασία και παρακολουθήστε προσεκτικά μέχρι το νερό να βράσει, οπότε και αφήνετε τα βότανα σε αυτή τη θερμοκρασία για 10 λεπτά.

4. Κατεβάστε τη θερμοκρασία στη χαμηλή διαβάθμιση και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 50 λεπτά ακόμα.

5. Στραγγίξτε το ζωμό, χωρίστε τον σε 3 δόσεις του ενός ποτηριού η κάθε μία και πιείτε το (η θερμοκρασία πόσης θα πρέπει να είναι ζεστή έως θερμοκρασία δωματίου, όχι δροσερή και σίγουρα όχι κρύα).

6. Σημειώστε ότι στις πρώτες 2-3 μέρες πρέπει να μάθετε με δοκιμές ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζεται για να παραχθεί περίπου μια ποσότητα για τρείς κούπες (περίπου 250 ml η κάθε μία) υγρού ζωμού μετά από τη διαδικασία βρασίματος. Κάθε συνταγή με βότανα είναι μοναδική και αποτελείται από διαφορετικά συστατικά, που σημαίνει ότι θα χρειάζεται ελαφρώς διαφορετική ποσότητα νερού για να παραχθεί το σωστό αποτέλεσμα. Εάν προκύψει μεγαλύτερη ποσότητα ζωμού, πρέπει να την πιείτε όλη πριν την επόμενη προετοιμασία, ανεξάρτητα από το πόση είναι. Στην περίπτωση που είναι λιγότερη συμπληρώστε με χλιαρό νερό ώστε να προκύψουν 3 ποτήρια.

7. Ας σημειωθεί ότι η ακριβής ποσότητα υγρού του ζωμού (με άλλα λόγια η ακριβής αναλογία νερού προς τα προϊόντα των βοτάνων) έχει πολύ μικρότερη σημασία από τη χρονική διάρκεια της εμπότισης και το επίπεδο της θερμοκρασίας της εστίας κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας.

Pin It on Pinterest

Share This